Overslaan en naar de inhoud gaan

Stress Check

Zo werkt de stresshormoontest.

Met de Stress Check meten we de effecten van stress op jouw lichaam.

Een verstoorde werking van de stresshormonen veroorzaakt vermoeidheid, futloosheid, angst, burn-out, slapeloosheid en neerslachtigheid.

Wat houdt de Stress Check in?

 • We meten het cortisolniveau in je speeksel op 5 verschillende momenten van de dag. Per tijdstip kauw je 1 minuut lang op een swab. Zo brengen we de belangrijkste hormonale stress-as van je lichaam en een eventueel onevenwicht in kaart.
 • Voor een volledige evaluatie van de Stress Check is een bepaling van de DHEA-S-waarden in je bloed noodzakelijk. Daarom combineer je de Stress Check best met de Health Check.


Voor wie is de Stress Check?

De Stress Check is niet geschikt als je behandeld wordt met corticoïden en wordt ook niet uitgevoerd bij kinderen jonger dan 16 jaar.

Hou voor deze test ook rekening met de volgende situaties. Deze kunnen een impact hebben op de interpretatie van het resultaat:

 • Werk je ‘s nachts of in shiften? Stel je staalname uit tot je een aantal opeenvolgende normale slaap-waakritmes hebt.

 • Is je slaapritme erg verstoord, dan is de Stress Check niet geschikt. Denk aan ontwaken buiten een normaal patroon door zeer vroeg of laat wakker te worden (vóór 6 uur of na 9 uur).

Hoe verloopt de Stress Check?

 1. 01

  Klinisch onderzoek en voorschrift door arts of healthcare professional

  De Stress Check wordt uitgevoerd op voorschrift van een arts of een healthcare professional uit het Fidlab netwerk.

 2. 02

  Staalname met een Fidlab kit

  Je arts bezorgt je een Stress Check kit. Ga je via een Fidlab healthcare professional, dan wordt deze per post naar je toegestuurd. Raadpleeg aandachtig de instructies voor je start via de afname-instructies bij de kit of de instructie-video.

  Na afname stuur je de kit binnen de 24 uur terug. Dit kan via je arts, via 1 van de 40 prikcentra van Medina/CMA of per post.

 3. 03

  Rapportering aan arts of healthcare professional

  Jouw aanvragende zorgverlener ontvangt het digitale Fidlab rapport binnen de 7 dagen. Je kan bij hem/haar terecht voor een correcte kadering en interpretatie.

 4. 04

  Opvolging door arts of healthcare professional

  Bekijk samen met je arts of healthcare professional uit het Fidlab netwerk welke behandeling voor jou werkt. Zij geven praktische ondersteuning voor een gezondere leefstijl.

Onze basistests

Health Check

Het bloedonderzoek dat je alles vertelt. Van je nutritionele en hormonale balans, tot het risico op hart- en vaatziekten en jouw inflammatoire en stressbelasting.

Stress Check

Door chronische stress te meten met een eenvoudige speekseltest, pak je klachten van vermoeidheid, stress, burn-out, slapeloosheid en depressie aan.