Overslaan en naar de inhoud gaan

Starten met Fidlab.

Enkel zorgverleners kunnen Fidlab tests aanvragen. Ben je arts of healthcare professional en heb je interesse? Snel van aanvraag tot resultaat via de stappen hieronder.

We gidsen je via veelgestelde vragen door een vlotte aanvraagprocedure.

Aanvragen

Hoe vraag ik een Fidlab onderzoek aan?

Artsen doen dit via het Fidlab aanvraagformulier. Ben je een samenwerkende arts, dan kan dit ook via MyLab onder Fidlab Health Check. Wens je voor de eerste keer Fidlab aan te vragen? Neem contact op en we doen het nodige voor een snelle opstart.

Heb je nog geen aanvraagformulier? Contacteer ons op 03 231 36 89 of via info@fidlab.be. We bezorgen enkel artsen het Fidlab aanvraagformulier.

Als healthcare professional volg je een afzonderlijke onboarding en aanvraagprocedure. Enkel Fidlab gecertificeerde healthcare professionals kunnen hiermee aan de slag. Lees meer in onze veelgestelde vragen voor healthcare professionals.

Benodigdheden om met Fidlab aan de slag te gaan

Je hebt onderstaande nodig om een Fidlab test aan te vragen. Beschik je niet over het nodige materiaal? Contacteer ons op 03 231 36 89 of via info@fidlab.be en we bezorgen dit eerstdaags in je praktijk.

  • Fidlab aanvraagformulier: je kan zowel op papier als digitaal aanvragen via MyLab
  • Afname-materiaal: we vermelden bij elke Check en analyse wat nodig is van type afnamebuis tot de nodige afname kit. Voor de Health Check hebben we volgende stalen nodig: 1 x serum, 1 x EDTA, 1 x fluoride, 1 x HDT
  • Fidlab afname-kit in functie van het onderzoek. Voor de Stress Check heb je een stresshormoon kit nodig en voor de Gut Check een darmmicrobioom kit

Werk je niet met ons labo? Kan je dan Fidlab aanvragen?

Iedere arts kan met Fidlab aan de slag, ongeacht het labo waar je structureel mee samenwerkt.

Wens je voor de eerste keer Fidlab aan te vragen? Neem contact op en we doen het nodige voor een snelle opstart.

Hoe kan ik samenwerken met een healthcare professional?

Voor een multidisciplinaire aanpak kan je bij het Fidlab netwerk van gecertificeerde healthcare professionals in jouw regio terecht. Zij voltooiden met succes de Fidlab opleiding rond leefstijldiagnostiek en staan klaar met praktische ondersteuning voor jouw zorgvrager. We streven naar een brede vertegenwoordiging in Vlaanderen die lokale samenwerking mogelijk maakt.

Fidlab voorziet een opleiding voor healthcare professionals, maar is niet verantwoordelijk voor het leefstijladvies dat zij aan je zorgvrager verstrekken. Aan de hand van specialisaties selecteer je de healthcare professional die het best aansluit bij jouw werkwijze en bij wat de zorgvrager nodig heeft.

Staalafname en ophaling

Wat heb ik nodig voor de Health Check?

Voor de Health Check bezorg je ons deze stalen. Contacteer het labo als je niet over deze tubes beschikt. We leveren ze in jouw praktijk:

  • 1 x serum (rode dop)

  • 1 x EDTA (paarse dop)

  • 1 x fluoride (grijze dop)

  • 1 x HDT (witte dop)

Voor de Health Check en Cardiometabole Check is het noodzakelijk om deze klinische gegevens volledig en correct in te vullen via het aanvraagformulier of via MyLab:

  • Gewicht

  • Lengte

  • Rokersstatus

  • Buikomtrek

  • Bloeddruk (bovendruk)

Hoe verwijs ik door naar een prikcentrum voor een bloedafname?

Zorgvragers kunnen met een geldig aanvraagformulier terecht in 1 van onze 40 prikcentra voor een bloedafname. Locaties en openingsuren raadplegen ze via: https://www.medina.be/nl/locaties/ en https://www.cma.be/nl/locaties/.

Let op, we doen geen afnames zonder een geldig aanvraagformulier van een zorgverlener.

Specifieke afname-omstandigheden voor afnames

Voor enkele bloedafnames moet de zorgvrager nuchter zijn. Dat is zo voor de Health Check, de Cardiometabole Check en de Nutritionele Check. We vragen ook om intensieve fysieke activiteiten vlak voor de test te vermijden.

Een Fidlab bloedonderzoek kan best enkel uitgevoerd worden wanneer er geen (acute) omstandigheden zijn die de resultaten tijdelijk kunnen beïnvloeden. Dat is het geval bij extreme sportinspanningen en acute ziekte. Stel de bloedafname in dat geval minstens 3 weken uit tot de (acute) fase opgelost of voorbij is.

Hou voor Stress Check (stresshormoontest) rekening met de volgende situaties. Deze kunnen een impact hebben op de interpretatie van het resultaat:

  • Werkt je zorgvrager ‘s nachts of in shiften, stel de staalname dan uit tot de persoon een aantal opeenvolgende normale slaap-waakritmes heeft.

  • De test is niet geschikt voor zorgvragers die behandeld worden met corticoïden.

Afname-instructies Fidlab kits

Voor de Stress Check (stresshormoontest) en de Gut Check (darmmicrobioomtest) volgt de zorgvrager steeds de meegeleverde instructies. Benadruk bij de zorgvrager dat hij/zij deze grondig doorneemt vóór de staalname.

Je kan hier de de beschikbare afname-instructies vinden:

Hoe organiseer ik staalophaling?

Fidlab en Medina/CMA beschikken over een uitgebreid logistiek netwerk. Samenwerkende artsen vragen staalophaling aan via de secretariaten van het labo.

Wens je voor een eerste keer Fidlab aan te vragen? Contacteer ons op 03 231 36 89 en wij doen het nodige.

Je kan zorgvragers met het ondertekende aanvraagformulier ook naar een prikcentrum laten gaan voor een bloedafname. Locaties en openingsuren raadplegen ze via: https://www.medina.be/nl/locaties/ en https://www.cma.be/nl/locaties/.

Vanaf welke leeftijd is een Fidlab onderzoek mogelijk?

Dat is afhankelijk van het type onderzoek.

  • De Health Check is geschikt vanaf 16 jaar.

  • De Stress Check is niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar.

  • De Gut Check (darmmicrobioom) is geschikt vanaf 7 jaar.

Materiaal bestellen

Hoe bestel ik Fidlab materiaal?

Artsen bestellen Fidlab materiaal via de secretariaten van het labo. Samenwerkende artsen kunnen dit ook via het online bestelformulier in MyLab > MyTools > Fidlab, of via het klassieke papieren bestelformulier. Het materiaal wordt eerstdaags geleverd in de praktijk.

Let wel, de afname kit Gut Check (darmmicrobioom) wordt in tegenstelling tot de Stress Check kit rechtstreeks naar de patiënt thuis gestuurd. De test in enkele stappen aanvragen, klik hier.

Healthcare professionals volgen een afzonderlijke bestelprocedure nadat ze de Fidlab opleiding succesvol hebben afgerond. Kijk even bij de veelgestelde vragen voor healthcare professionals.

Rapporten

Hoe ontvang ik het rapport?

Fidlab rapporten ontvang je digitaal, via e-mail. Samenwerkende artsen ontvangen deze ook in MyLab via MyResults. Fidlab rapporten bevinden zich achter de gele F letter naast het betreffende staalnummer van je zorgvrager.

De zorgvrager ontvangt van ons geen rapporten. De resultaten vragen een correcte interpretatie en kadering die alleen een zorgverlener kan voorzien. We raden hen steeds aan om contact op te nemen met hun aanvragende zorgverlener.

Wanneer ontvang ik het Fidlab rapport?

Dat hangt af van het type onderzoek. Laboresultaten kunnen sneller gekend zijn, maar het rapport opstellen duurt wat langer. Reken op de volgende termijnen:

  • Health Check: +/- 5 dagen

  • Stress Check: +/- 5 dagen

  • Gut Check (darmmicrobioom): +/- 4 tot 5 weken

  • Gut Check (SIBO ademtest): +/- 5 dagen

Contacteer ons als je het Fidlab rapport niet binnen deze termijnen ontvangt.

Hoe interpreteer ik het rapport?

Voor klinische vragen staan de consulterende artsen van Fidlab paraat. Ze begeleiden jou zodat je in de toekomst met de juiste inzichten aan de slag kan voor je zorgvrager. Stuur je gegevens naar info@fidlab.be met naam van de patiënt en staalnummer. We contacteren je binnen de 3 werkdagen voor een consult.

Registreer/log in op de Fidlab website en krijg toegang tot de analysegids waar je onder meer inzicht krijgt over hoe de rapporten te interpreteren.

MyLab account aanmaken

Hoe maak ik een account aan op de digitale labo omgeving

Laat je contacteren door Fidlab. We begeleiden je onboarding in goede banen en helpen je op weg. Je kan ook hier reeds een account aanvragen. Als arts kan je met jouw login op een beveiligd platform:

  • De resultaten consulteren
  • Afnamemateriaal bestellen
  • Vlot inschrijven voor onze geaccrediteerde bijscholingen
  • Online beroep doen op assistentie van onze IT-helpdesk
  • Vacatures voor artsen plaatsen of terugvinden
  • Op de hoogte blijven van wetenschappelijk nieuws en nog veel meer

Healthcare professional (niet-arts)

Kan ik Fidlab aanvragen voor cliënten?

Als niet-arts kan je een beperkt aantal van onze Fidlab tests aanvragen nadat je onze opleiding rond leefstijldiagnostiek hebt afgerond en door Fidlab gecertificeerd bent. De Health Check kan jij als niet-arts niet aanvragen, het Fidlab aanvraagformulier is dan ook enkel beschikbaar voor artsen.

Hoe word ik Fidlab gecertificeerd?

Registreer je via de website en stel je kandidaat of mail ons je cv, praktijkervaring en/of certificaten die je medische achtergrond aantonen. We zetten je naam op de kandidatenlijst en contacteren je automatisch zodra een nieuwe opleidingscyclus start. Je hoeft dus niet opnieuw contact op te nemen. Voorlopig zijn er nog geen data voor nieuwe opleidingscycli in 2023.

Ontvang meer informatie

Heb je vragen over Fidlab of wens je extra advies? Laat het ons weten.
We helpen je graag en contacteren je zo snel mogelijk.