Overslaan en naar de inhoud gaan

Health Check

Starten met de Health Check.

De resultaten evalueren de metabole leeftijd, inflammatie, insulineresistentie, hart-en vaatziekten, nutritionele balans, hypomethylatie, hormonale balans en leverbelasting.

Voor een uitgebreid onderzoek vraag je de Hormonale Check en/of Nutritionele Check aan.

Deepdive in de Checks.

Health Check en Cardiometabole Check: metabole leeftijd, inflammatie, insulineresistentie en hart-en vaatziekten

 • Er bestaat een verband tussen gezondheidsrisico’s en het biologische verouderingsproces. Een hoge metabole leeftijd kan een indicatie zijn voor een snellere celveroudering.
 • Chronische inflammatie is een ontstekingsproces dat maanden tot jaren aanhoudt door een verstoorde werking van het immuunsysteem. Het is een belangrijke risicofactor voor chronische aandoeningen.
 • Door insulineresistentie wordt glucose minder makkelijk opgenomen in de cellen. Dit ligt mee aan de oorzaak van het metabool syndroom en diabetes type 2.
 • Daarnaast bepalen we de CVD ESC 2021 score, het 10-jarig risico op een fataal en niet-fataal CVD-event. Het risico wordt berekend op basis van de leeftijd, het geslacht, rokersstatus, bloeddruk en non-HDL-cholesterol.

Hormonale Check: schildklier, bijnieren, stress-respons en geslachtshormonen

 • Te veel stress is samen met chronische laaggradige inflammatie de belangrijkste risicofactor voor chronische aandoeningen.
 • Het stressresponssysteem bestaat uit een hormonaal (cortisol) en een neurologisch deel (orthosympathicus/parasympathicus). Via de bloedafname krijg je inzicht in het hormonale deel.
 • De schildklierhormonen laten het metabolisme normaal functioneren. Een vertraagde schildklierfunctie (hypothyreoïdie) veroorzaakt vermoeidheid, depressie, constipatie en een verhoogd risico op overgewicht. Hypothyreoïdie kan optreden door een probleem in de schildklier, maar ook door chronische stress, ziekte of een ongezonde leefstijl.

Nutritionele Check: macronutriënten, vitaminen en mineralen

 • Een eenzijdig voedingspatroon, verarmde bodem en industrialisering van voeding zijn de belangrijkste oorzaken van een verstoorde nutritionele balans.
 • Suboptimale nutritionele status leidt tot suboptimale cellulaire processen en orgaanwerking met mogelijke klachten tot gevolg. Tussen de afwezigheid van een ziekte en het optimaal functioneren van de cellen zit een heel continuüm.

Stappenplan voor het bloedonderzoek.

 1. 01

  Fidlab aanvraagformulier en beschikbare Checks

  Op het Fidlab aanvraagformulier vind je de beschikbare Checks. Je start met de Health Check en samen met je zorgvrager bespreek je de nood aan andere Checks of optionele analysen.

  Geen aanvraagformulier? Contacteer ons op 03 231 36 89 of via info@fidlab.be. We bezorgen enkel artsen het Fidlab aanvraagformulier. Samenwerkende artsen kunnen ook digitaal aanvragen via MyLab onder Fidlab Health Check.

 2. 02

  Staalafname en klinische gegevens

  Om de Health Check te analyseren, hebben we verschillende stalen nodig. Contacteer ons als je niet over deze tubes beschikt. We leveren ze in jouw praktijk:

  - 1 x serum (rode dop)
  - 1 x EDTA (paarse dop)
  - 1 x fluoride (grijze dop)
  - 1 x HDT (witte dop)

  Voor de Health Check en Cardiometabole Check vul je ook alle klinische gegevens correct in. Dat kan digitaal ook via MyLab: gewicht, lengte, rokersstatus, buikomtrek en bloeddruk.

 3. 03

  Staalophaling

  Samenwerkende artsen vragen staalophaling aan via de secretariaten van het labo Medina/CMA. Wens je voor een eerste keer Fidlab aan te vragen, contacteer ons op 03 231 36 89 en wij doen het nodige.

  Je kan zorgvragers met het ondertekende aanvraagformulier ook naar één van onze 40 prikcentra laten gaan voor een bloedafname. Locaties en openingsuren raadplegen ze via: https://www.medina.be/nl/locaties/ en https://www.cma.be/nl/locaties/

 4. 04

  Resultaten

  Na 7 dagen ontvang je het rapport digitaal, via e-mail. Maak een account aan bij Medina/CMA om de resultaten ook via onze onlinetool MyLab te raadplegen.

 5. 05

  Interpretatie en opvolging

  Bekijk samen met je zorgvrager welke opvolging nodig is. Voor klinische vragen staan de consulterende artsen van Fidlab paraat. Stuur je gegevens naar info@fidlab.be met staalnummer en je vraag en we contacteren je binnen de 3 werkdagen voor een consult.

  Registreer/log in op onze website en raadpleeg de analysegids waar je onder meer inzicht krijgt over interpretatie van het rapport.

  Overweeg eventueel een samenwerking met een healthcare professional uit het Fidlab netwerk. Zij voltooiden de Fidlab opleiding rond leefstijldiagnostiek en staan klaar met praktische ondersteuning voor jouw zorgvrager.

Fidlab basistests.

Stress Check

Het cortisolprofiel in speeksel objectiveert de werking van het stressresponssysteem. Zo meet je het adaptief vermogen en de batterijreserve van een lichaam.

Health Check

Onze Health Check is een breed, oriënterend bloedonderzoek en preventieve screening die de metabole leeftijd en de inflammatoire, cardiometabole, hormonale en nutritionele status evalueert.