Overslaan en naar de inhoud gaan

Gut Check

Over de darm-
microbioomtest.

We onderzoeken de darmsamenstelling en hoe het darmmicrobioom kan helpen de gezondheid te optimaliseren.

Deepdive in de Check.

Waarom het darmmicrobioom onderzoeken

 • De darm is gastheer van onze complexe bacteriële gemeenschap en speelt een belangrijke rol in het behoud van een goede gezondheid. Verstoringen hebben een directe invloed op het ontstaan van (chronische) ziekten.

 • Het dashboard rapport laat toe in één oogopslag een gezonde van een dysbiotische darm te onderscheiden. We combineren hiervoor gevalideerde biomarkers zoals enterotype, diversiteitsindex en firmicutes/bacteroidetes verhouding.

 • De geavanceerde 16SRNA sequencing techniek biedt diepgaand inzicht in de samenstelling en diversiteit van de bacteriestammen.

Hoe het microbioom de gezondheid kan beïnvloeden

 • Darmdysbiose verwijst naar een toestand van microbieel onevenwicht. Hoe ernstiger de dysbiosegraad hoe groter de kans op metabole en immunologische ontregeling.

 • Een onbalans wordt geassocieerd met diverse chronische aandoeningen. Gastro-intestinal, systemisch of neuro(degeneratief).

 • Ook verstoorde colon-transittijden zijn cruciaal voor het algemeen welzijn en kunnen leiden tot prikkelbare darmklachten.

De sleutel tot een goede gezondheid

 • Een darmanalyse geeft waardevolle kennis voor mensen die hun algehele gezondheid willen verbeteren of gezondheidsklachten willen aanpakken.
 • Een uitgebreide leefstijlbevraging bij de zorgvrager laat toe gezondheids- en voedingsadvies persoonlijk te maken. Met precision nutrition spelen we in op specifieke behoeften.
 • De complexe relatie tussen de darm en ons welzijn begrijpen is belangrijk. Met inzicht over de microbiële functie streven we naar het optimaliseren van gezondheidsresultaten met een duidelijk actieplan voor preventie.

Stappenplan voor de Gut Check.

 1. 01

  Gut Check kit bestellen

  Registreer/log in als arts op onze website en vraag een darmmicrobioomkit aan via het online bestelportaal. Registreer je voor een eerste keer, dan dienen wij jouw aanvraag goed te keuren. Je krijgt hiervan bevestiging per e-mail.

  Belangrijk: het is niet (meer) mogelijk de darmmicrobioomtest aan te vragen via het aanvraagformulier. We sturen een afname kit rechtstreeks naar je patiënt thuis.

  Ben je therapeut? Enkel Fidlab gecertificeerde healthcare professionals kunnen de Fidlab tests aanvragen.

 2. 02

  Staalname met een Fidlab kit

  Aan de hand van een stoelgangstaal analyseren we het darmmicrobioom. We vragen je patiënt ook een online leefstijlbevraging in te vullen op moment van staalafname. Zo kunnen we de resultaten vertalen naar praktisch gezondheids- en voedingsadvies op maat.

 3. 03

  Versturen van de kit door de patiënt

  Na afname van het staal stuurt je patiënt de kit rechtstreeks naar het uitvoerend labo* door gebruik te maken van een reeds voorafbetaalde verzendingsprocedure zoals beschreven in de afname-instructies bij de kit.

  * MyMicroZoo (Leiden, Nederland)

 4. 04

  Resultaten

  Het duurt ongeveer 4 tot 5 weken voordat de resultaten gekend zijn. De rapportering bestaat uit twee delen:

  - Analyse van het darmmicrobioom via het Fidlab rapport
  - Een online rapport met gepersonaliseerd gezondheids-en voedingsadvies

 5. 05

  Interpretatie en opvolging

  Bekijk samen met je patiënt welke opvolging nodig is. Voor klinische vragen staan onze Fidlab artsen paraat. Stuur je gegevens naar info@fidlab.be met staalnummer en je vraag en we contacteren je binnen de 3 werkdagen.

  Registreer/log in als zorgverlener op onze website en raadpleeg de analysegids waar je onder meer inzicht krijgt over interpretatie van het rapport.

  Overweeg een samenwerking met een Fidlab healthcare professional uit ons netwerk. Zij voltooiden de Fidlab opleiding rond leefstijldiagnostiek en staan klaar met praktische ondersteuning.

Fidlab basistests.

Health Check

Een breed, oriënterend bloedonderzoek en preventieve screening die de biologische leeftijd en de inflammatoire, cardiometabole, hormonale en nutritionele status evalueert.

Stress Check

Het cortisolprofiel in speeksel objectiveert de werking van het stressresponssysteem. Zo meet je het adaptief vermogen en de batterijreserve van een lichaam.

Gut Check

We analyseren het darmmicrobioom en brengen de gevolgen van een dysbiose op het micro-ecosysteem van de darm in kaart.