Overslaan en naar de inhoud gaan

Starten met Fidlab.

Fidlab is jouw toolkit voor een betere leefstijl. We bieden inzichten in je lichaam waardoor jij samen met je (huis)arts of healthcare professional inzet op gerichte leefstijlaanpassingen.

Fidlab Health Check start bij je (huis)arts.

Je start met de Fidlab Health Check. Via een bloedafname leer je de werking van je lichaam kennen en heb je zicht op mogelijke gezondheidsrisico’s.

 1. 01

  Health Check op voorschrift

  We gaan verder dan een routine bloedonderzoek: het is een diepgaande evaluatie, op voorschrift van een (huis)arts. Samen bespreek je welke andere Checks of bijkomende analysen noodzakelijk zijn.

 2. 02

  Bloedafname door je (huis)arts of prikcentrum

  Je gaat langs bij de (huis)arts of komt naar een van onze prikcentra met een doktersvoorschrift.

 3. 03

  Analyse en diagnose samen met je (huis)arts

  Je (huis)arts ontvangt binnen de 5 dagen een gedetailleerd rapport, interpreteert de resultaten en geeft gericht advies.

Een antwoord op jouw veelgestelde vragen.

Starten met Fidlab

Werkt mijn (huis)arts al met Fidlab?

Een arts kan op elk moment met Fidlab aan de slag.

Vroeg je arts nog nooit Fidlab aan en wenst hij/zij meer te weten? Dan leggen we graag onze werkwijze uit. Je arts mag ons rechtstreeks contacteren en kan ook terecht op de pagina Ik ben een zorgverlener”, voor directe en duidelijke informatie.


Wat is het Fidlab netwerk van healthcare professionals?

Voor onderzoeken zonder doktersvoorschrift kan je eventueel ook terecht bij ons netwerk van healthcare professionals. Die vind je in jouw regio en per specialisatie. Ze zijn door Fidlab opgeleid om jou stap voor stap te begeleiden naar een gezondere leefstijl.

Mijn huisarts is niet bekend met Fidlab, wat nu?

We raden altijd aan om via je huisarts Fidlab aan te vragen. Hij/zij kent je gezondheidsgeschiedenis het best en heeft toegang tot je globaal medisch dossier.

Ga in gesprek en verwijs je arts gerust door naar het “Ik ben zorgverlener”-deel op onze website voor alle informatie over Fidlab. Hij/zij mag ons steeds rechtstreeks contacteren.

Loop je echt vast? Dan helpt een zorgverlener uit ons netwerk je vooruit. Voor de Health Check heb je altijd een aanvraagformulier nodig van een arts. Selecteer op de netwerkpagina de specialisatie ‘Leefstijlarts en multidisciplinaire praktijken’ om te kijken waar je hiervoor eventueel terecht kan.

Heb ik voor alle tests een doktersvoorschrift nodig?

Voor de Health Check en bloedonderzoeken wel. De Health Check is de basis voor alle andere testen. Daarom raden we aan daarmee te starten. Voor de stresshormoontest en darmmicrobioomtest kan je ook terecht bij andere healthcare professionals uit ons netwerk. Al adviseren we om de resultaten ook altijd met je (huis)arts te bespreken.

Staalafname

Waar kan ik terecht voor een bloedafname?

De bloedafname wordt uitgevoerd bij je arts of in een van onze bloedafnamecentra. Het labo beschikt over meer dan 40 centra in Vlaanderen. Locaties en openingsuren vind je op https://www.medina.be/nl/locaties/ of https://www.cma.be/nl/locaties/.

Let op, zonder een geldig aanvraagformulier van een zorgverlener voeren we geen bloedafname uit. We bezorgen deze enkel aan zorgverleners.

Waar hou ik bij de bloedafname rekening mee?

Voor de bloedafname van de Health Check moet je nuchter zijn. We vragen ook vlak ervoor intensieve fysieke activiteiten te vermijden. Ga je aan de slag met een Fidlab kit, raadpleeg dan grondig de meegeleverde instructies voor je start. Er zijn ook instructievideo's beschikbaar via een QR code op de afname-instructies of via de linken: stresshormoontest en darmmicrobioomtest.

Ben je ziek? Stel alle afnames uit tot je genezen bent.

Vanaf welke leeftijd is een Fidlab onderzoek mogelijk?

Dat is afhankelijk van het type onderzoek. Bespreek dit met je zorgverlener.

De Health Check is nuttig vanaf 16 jaar.

De Stress Check wordt niet uitgevoerd bij kinderen jonger dan 16 jaar. Hou voor deze test ook rekening met volgende situaties. Deze kunnen een impact hebben op de interpretatie van het resultaat:

 • Werk je ‘s nachts of in shiften? Stel je staalname uit tot je een aantal opeenvolgende normale slaap-waakritmes hebt.

 • De test is niet geschikt als je behandeld wordt met corticoïden.

De darmmicrobioomtest is nuttig vanaf 7 jaar.

Hoe vaak herhaal ik een Fidlab onderzoek?

Dat is afhankelijk van het type onderzoek en van je klachtenpatroon. We raden aan de Health Check jaarlijks te laten uitvoeren.

Ik moet een SIBO (lactulose ademtest) afnemen. Hoe bereid ik me voor?

Je vindt alle informatie over de SIBO-test online. Van je afspraak maken tot de voorbereiding en het verloop van deze test.

Wat als ik vragen heb over de afname-instructies bij een Fidlab kit?

Deze afnames voor de stresshormoontest (Stress Check) en de darmmicrobioomtest (Gut Check) zijn niet moeilijk en absoluut niet pijnlijk. Volg steeds de meegeleverde afname-instructies en het stappenplan.

 • Voor de Stress Check (stresshormoontest) is er instructievideo beschikbaar via een QR code op de afname-instructies of via deze link: stresshormoontest.
 • De afname-instructies voor de Gut Check (darmmicrobioomtest) kan je hier vinden. Het is belangrijk dat je jouw kit online registreert alvorens je afgenomen staal zelf op te sturen naar het uitvoerend labo MyMicroZoo (Nederland).

Twijfel je nog? Ontbreekt een item in je kit? Contacteer ons en stel je vragen rechtstreeks aan Fidlab.

Hoe bezorg ik mijn afnamekit terug aan het labo?

Stress Check (stresshormoontest)

Je kit na de staalname terugsturen kan op verschillende manieren:

 • Je bezorgt dit terug aan je arts (niet mogelijk voor healthcare professionals in het Fidlab netwerk).

 • Je brengt het naar een labo via een prikcentrum.

 • Je stuurt het met 3 postzegels per post terug naar het adres op de kit.


Gut Check (darmmicrobioomtest)

Lees aandachtig de bijgeleverde afname-instructies in de kit. Na kitregistratie en staalafname stuur je jouw staal via een Bpost postpunt in je buurt naar het uitvoerend labo door gebruik te maken van de reeds voorafbetaalde verzendingsprocedure.

Ik denk dat mijn afname mislukt is. Wat doe ik nu?

Contacteer ons. Dan bekijken we samen de volgende stappen.

In welke landen is Fidlab beschikbaar?

Fidlab kan momenteel enkel aangevraagd worden door Belgische zorgverleners. Idealiter ontvangen we de stalen zo snel mogelijk na staalname in ons labo voor een correcte analyse.

Resultaten en opvolging

Wanneer is mijn resultaat gekend?

De duur van de analyse hangt af van het type onderzoek. Van zodra je staal binnen is in het labo, reken je op deze termijnen:

 • Health Check: +/- 5 dagen

 • Stress Check: +/- 5 dagen

 • Gut Check (darmmicrobioom): +/- 4 tot 5 weken

 • Gut Check (SIBO ademtest): +/- 5 dagen

Hoe ontvang ik mijn Fidlab resultaat?

Fidlab rapporten gaan verder dan een routine bloedonderzoek. Ze vragen een correcte kadering en interpretatie om verbanden te leggen en afwijkingen sneller te detecteren.

Daarom sturen we het rapport eerst naar de aanvragende zorgverlener. Contacteer hen voor een evaluatie en bespreking.

Zodra je zorgverlener het rapport ontvangt, verschijnt in CoZo de melding “Panel is beschikbaar”.

Ik heb een vraag over mijn resultaat, kan ik hiervoor terecht bij Fidlab?

Fidlab verleent geen persoonlijk medisch advies en stelt geen diagnoses. Hiervoor doe je een beroep op je aanvragende zorgverlener.

Mijn zorgverlener kan me niet verder helpen met de resultaten. Wat nu?

Je aanvragende zorgverlener kan bij Fidlab terecht voor een consult om je resultaten te bespreken.

Staat je zorgverlener daar niet voor open? Contacteer ons, dan bekijken we de opties.

Betaling

Hoeveel kost een Fidlab analyse?

De kostprijs hangt af van de gekozen test en eventuele bijkomende analysen. Je zorgverlener informeert je over de prijs van de aangevraagde analysen.

Hoe gebeurt de betaling?

Zodra je resultaat gekend is, ontvang je een factuur van het labo Medina/CMA. Een Fidlab onderzoek betaal je niet aan de aanvragende zorgverlener. Het consult bij een zorgverlener natuurlijk wel.

Privacy en veiligheid

Wie heeft toegang tot mijn resultaten?

Enkel jij, je aanvragende zorgverlener en het labo hebben toegang tot jouw resultaten. Je individuele resultaten raadpleeg je ook via het gezondheidsplatform CoZo. Fidlab rapporten worden aan de aanvragende zorgverlener bezorgd. Deze kan ervoor kiezen om ze met jou te delen.

Kan ik mijn resultaten delen met andere dokters?

Dat kan zeker. Ofwel noteert de aanvragende arts de naam en gegevens van de andere arts op het aanvraagformulier, ofwel kan je hiervoor achteraf toestemming verlenen via mijngezondheid.be.

Worden mijn gegevens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek?

In bepaalde gevallen zal het laboratorium jouw persoonsgegevens kunnen of moeten overmaken aan derden. Alle informatie hierover vind je op de privacy policy pagina van het labo.

Daarbuiten worden je persoonsgegevens niet gedeeld met derden, behalve wanneer je expliciete toestemming geeft, na anonimisering of door wettelijke verplichtingen.