Overslaan en naar de inhoud gaan

Stress Check

Zo werkt de Stress Check.

Het cortisolprofiel in speeksel meet door de combinatie van een aantal biomarkers het adaptief vermogen van het stressresponssysteem in het lichaam.

Een aanvullende DHEA-S meting in bloed laat toe om de stressweerstand te bepalen.

Deepdive in de Check.

Analyse van de stressreactie

 • De stressreactie meet hoeveel stress het lichaam ervaart op moment van de staalname. Die wordt bepaald aan de hand van de totale dagproductie van cortisol.
 • Deze biomarker geeft aan of het lichaam voldoende, weinig (hypocortisolisme) of veel (hypercortisolisme) cortisol aanmaakt.

Analyse van de stressweerstand

 • De stressweerstand geeft aan hoe het lichaam met stressdruk omgaat. Dat wordt bepaald door de intensiteit van de cortisolproductie meteen na het ontwaken en door de hoeveelheid DHEA-S in bloed.
 • Een normaal stressresponssysteem reageert aangepast op stress en komt weer tot rust zodra de situatie onder controle is. Dat is het adaptief vermogen en bepaalt de stressweerstand.

Analyse van het bioritme en de katabole-anabole balans

 • Cortisol aanmaken verloopt volgens het circadiaans ritme. Een verstoring van het normale bioritme kan leiden tot een verschuiving van de piek-cortisol productie.
 • Wanneer de hoeveelheden Cortisol en DHEA-S ontregeld zijn ontstaat er hormonale disbalans. Met een verhoogd risico op spierafbraak, verhoging van vetmassa, glycemie schommelingen, infecties, ontstekingen, dysbiose en neuro-inflammatie.

Stappenplan voor de Stress Check.

 1. 01

  Stress Check kit bestellen

  Artsen bestellen een Stress Check kit via de secretariaten, via het online bestelformulier in MyLab of via het klassieke bestelformulier.

  Healthcare professionals volgen de afzonderlijke bestelprocedure na het volgen van de Fidlab opleiding.

 2. 02

  Staalafname

  We meten het cortisolniveau via een speekselswab op 5 verschillende momenten van de dag. Zo brengen we de belangrijkste hormonale stress-as en een eventueel onevenwicht in kaart.

  Voor een volledige evaluatie is een bepaling van DHEA-S in bloed noodzakelijk. De Stress Check wordt dan ook best gecombineerd met de Health Check. We verwerken voortaan geen rapporten meer op basis van een DHEA-S meting uitgevoerd in een ander labo. We maken wel het rapport op, zonder DHEA-S resultaat.

 3. 03

  Staalophaling

  Na de laatste staalname wordt de kit binnen de 24 uur terug bezorgd aan het labo voor analyse. Samenwerkende artsen vragen staalophaling aan via de secretariaten van het labo Medina/CMA. Wens je voor een eerste keer Fidlab aan te vragen, contacteer ons op 03 231 36 89 en wij doen het nodige.

  Zorgvragers kunnen de kit terugbezorgen via de arts, een prikcentrum/het labo of opsturen per post.

 4. 04

  Resultaten

  Na 5 dagen ontvang je het rapport digitaal, via e-mail. Maak een account aan bij Medina/CMA om de resultaten via onze onlinetool MyLab te raadplegen.

 5. 05

  Interpretatie en opvolging

  Bekijk samen met je zorgvrager welke opvolging nodig is. Voor klinische vragen staan onze Fidlab artsen paraat. Stuur je gegevens naar info@fidlab.be met staalnummer en je vraag en we contacteren je binnen de 3 werkdagen voor een consult.

  Registreer/log in op onze website en raadpleeg de analysegids waar je onder meer inzicht krijgt over interpretatie van het rapport.

  Overweeg eventueel een samenwerking met een healthcare professional uit het Fidlab netwerk. Zij voltooiden de Fidlab opleiding rond leefstijldiagnostiek en staan klaar met praktische ondersteuning voor jouw zorgvrager.

Fidlab basistests.

Health Check

Een breed, oriënterend bloedonderzoek en preventieve screening die de biologische leeftijd en de inflammatoire, cardiometabole, hormonale en nutritionele status evalueert.

Gut Check

We analyseren het darmmicrobioom en brengen de gevolgen van een dysbiose op het micro-ecosysteem van de darm in kaart.

Stress Check

Het cortisolprofiel in speeksel objectiveert de werking van het stressresponssysteem. Zo meet je het adaptief vermogen en de batterijreserve van een lichaam.