1e Medisch Leefstijlcongres in Vlaanderen.
Zaterdag 15.03.2025
Wintercircus Gent
Van artsen, voor artsen.
Noteer 15 maart 2025 alvast in uw agenda. Een hele namiddag lang biedt het Wintercircus onderdak aan een reeks inspirerende lezingen. Hieronder kan u onze keynotesprekers reeds ontdekken en binnenkort volgt op deze pagina het volledige programma.
Wenst u er zeker bij te zijn? Omdat de plaatsen beperkt zijn, kan u nu al inschrijven!
Over het congres.
Wat kan u verwachten
- We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen op het eerste Medisch Leefstijlcongres in Vlaanderen.
- Dit wetenschappelijk congres brengt experten uit de medische sector samen in een conferentie en debat over de wetenschap, de opleiding en de rol van de arts in het kader van preventie en gezonde leefstijl.
- Naast de lezingen kan u zich verwachten aan boeiende interactieve panelgesprekken rond onze centrale thema's met enkele topzorgverleners. Prof. Dr. Nicolas Delvaux, Faculteit Geneeskunde aan de KULeuven zetelt alvast in ons panel. De andere leden kondigen we binnenkort aan!
- Gemodereerd door Hanne Decoutere, bekend als nieuwsanker en journaliste rond maatschappelijk relevante vraagstukken. Zij zal onze namiddag faciliteren aan de hand van kritische vragen.
Praktisch
Waar
In het onlangs gerenoveerde Wintercircus in Gent, een iconisch en inspirerend monument.
Wanneer
Op zaterdag 15 maart 2025. Om 12:30 gaan de deuren open. Het openingswoord begint om 13:30 en we sluiten de namiddag af rond 18:00 met een netwerking receptie.
- 12:30 Registratie en welkom met een drankje en een versnapering
- 13:30 Start lezingen
- 18:00 Netwerkmoment met walking dinner
Nadien kan u zelf nog napraten in rooftopbar Bassie van het Wintercircus (publiek open) met adembenemend zicht over de stad.
Tarief en accreditering
Dit congres is exclusief voor artsen en studenten geneeskunde. Accreditatie wordt aangevraagd.
- Deelname artsen: € 170
- Deelname studenten geneeskunde: € 85
Wie zijn de sprekers.
Scrol nog even door voor een blik op de voordrachten
Maak kennis met onze keynotesprekers en ontdek hun lezing.
Prof. Dr. Carlos Van Mieghem, Prof. Dr. Evelien Van Roie, Dr. Monique Troch
Sarcopenie: de verborgen epidemie
Het is ondertussen een algemeen gekend gegeven dat lichaamsbeweging bijdraagt tot een langer leven en betere kwaliteit van leven. Met lichaamsbeweging wordt meestal verstaan cardiorespiratoire of aerobe fitness. Veel minder en dikwijls niet gekend is het effect van behoud van spiermassa en spierkracht op levensduur maar vooral ‘healthspan’, het aantal gezonde levensjaren. Inzichten door Prof. Dr. Van Mieghem.
Prof. Dr. Van Roie belicht de gunstige impact van lichaamsbeweging, en in het bijzonder krachttraining, ter preventie van de negatieve gevolgen van sarcopenie op de zelfredzaamheid van ouderen.
Proteïnerijke voeding is cruciaal voor het behoud en de opbouw van spiermassa, noodzakelijk voor een kwaliteitsvol leven. Maar het gaat niet alleen om de samenstelling van voeding. Ook de hoeveelheid, het tijdstip en het distributiepatroon van de eiwitinname maken het verschil. Dr. Troch bespreekt hoe deze factoren helpen leeftijdsgebonden spierverlies te vertragen en de metabole gezondheid te optimaliseren.
- Professor Dr. Carlos Van Mieghem is werkzaam als cardioloog aan het AZ Groeninge in Kortrijk en is academisch consulent aan de Faculteit Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 2020 maakt hij deel uit van de wetenschappelijke raad van de European Lifestyle Medicine Organization (ELMO) en sinds 2024 is hij lid van de World Lifestyle Medicine Organization. Daarnaast geeft hij les in het voortgezet opleidingsprogramma "Masters in Lifestyle Medicine” aan de Universiteit van Thessaly in Griekenland.
- Professor Dr. Evelien Van Roie is Tenure Track docent aan de Faculteit Revalidatiewetenschappen. Haar expertise situeert zich in het domein van 'Healthy Ageing', met een sterke onderzoeksfocus op het ontwikkelen en optimaliseren van oefenstrategieën om de levenskwaliteit en zelfredzaamheid bij ouderen zo lang mogelijk te bewaren.
- Dr. Monique Troch is nuclearist-radiotherapeut en was tot 2020 werkzaam als nucleair geneeskundige in AZ Sint-Lucas en het PET-centrum Marie Curie te Gent. Momenteel is zij als arts actief betrokken bij de uitvoering van medisch humanitaire missies voornamelijk in West-Afrika. Zij is oprichtster van Alika Nutrition, een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige eiwitrijke voedingsproducten.
Dr. Chris Van der Linden
Optimale hersenfunctie als graadmeter voor algemene gezondheid
- De hersenen zijn het commandocentrum van ons lichaam en spelen een cruciale rol bij het in stand houden van een gezond leven. Ze sturen al onze organen aan, zowel in positieve als in negatieve zin. Door de hersenfunctie te optimaliseren, verbeteren ook andere functies zoals spierspanning, hormonale balans, hartritme en darmwerking. De ‘gut-brain axis’ is hierbij een belangrijk mechanisme dat via neurale, endocriene, immunologische, en humorale interacties werkt. In deze lezing neemt Dr. Van der Linden u mee in de werking van ons brein, en laat hij zien hoe leefstijlaanpassingen, stressreductie methodes, voedingsadvies en indien nodig suppletie kunnen bijdragen aan een betere hersenfunctie.
- Dr. Chris van der Linden behaalde in 1986 zijn diploma neurologie aan de University of Texas Medical School in Houston, waarna hij zich verder specialiseerde in bewegingsstoornissen zoals de ziekte van Parkinson, tremoren, Gilles de la Tourette en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme spectrum stoornis (ASS) en ADHD. In België heeft hij deze expertise verder uitgebouwd aan het UZ Gent en St-Lucas Ziekenhuis Gent met voornamelijk behandelingen op het gebied van neuromodulatie. Dit via zowel invasieve als non-invasieve stimulatie van selectieve hersengebieden. Na zijn carrière in het ziekenhuis, richtte hij samen met zijn echtgenote Evelyn De Clercq het Centrum voor Neurologie en Orthomoleculaire Geneeskunde (CNOG) op. Recent sloot hij ook aan bij Brai3n, een expertisecentrum voor neuromodulatie, onder andere erop gericht pathologische hersenprocessen te herstellen.
Prof. Dr. Hanno Pijl
Zijn incretine analogen de heilige graal voor de aanpak van obesitas?
Met de komst van GLP-1/GIP agonisten voor de behandeling van obesitas gloort er hoop aan de horizon voor mensen met deze buitengewoon lastig te behandelen aandoening. Maar in hoeverre is deze medicatie de ultieme oplossing van dit wereldwijde probleem? Is er nog een rol voor bariatrische chirurgie? Is regelgeving door de overheid van belang? Prof. Dr. Pijl zal aan de hand van een korte beschrijving van: de etiologie van obesitas, de evolutionaire wortels van het probleem en de effecten en bijwerkingen van de huidige therapeutische middelen betogen dat we er nog (lang) niet zijn.
- Professor Dr. Hanno Pijl is internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. In Nederland was hij lid van de commissie voeding bij de gezondheidsraad, lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Diabetes Fonds, en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht. Hij is één van de initiatiefnemers van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (www.lifestyle4health.nl), een platform dat zich richt op innovatie en implementatie van leefstijlinterventies in de curatieve zorg. Prof. Dr. Pijl is coauteur van boeken voor patiënten rond diabetes, cardiovasculaire ziekten en obesitas (‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’, ‘Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter’, ‘Overgewicht? Maak jezelf beter’). Zijn klinische en wetenschappelijke belangstelling gaat uit naar het verband tussen onze leefstijl en de pandemie van chronische ziekten waarmee we vandaag geconfronteerd worden.
Dr. Wout Vandervennet
De invloed van levensstijl op de behandeling van pijn
- Hoe kan een ongezonde
levensstijl pijnklachten verergeren, en hoe draagt een gezonde levensstijl bij
aan sneller herstel? De nieuwste innovaties in pijnbehandeling hebben de
laatste jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt. Ze gaan verder dan alleen
symptoombestrijding: ze pakken de onderliggende oorzaken aan, inclusief levensstijl, en verbeteren de
levenskwaliteit van patiënten. Het begrijpen en het
genezen van pijn vereist een multidisciplinaire en gepersonaliseerde aanpak. In
deze lezing bespreekt Dr. Vandervennet hoe de laatste innovaties in
pijnbestrijding patiënten mogelijkheden bieden voor effectieve en minder
invasieve behandelingen.
- Met meer dan 20 jaar ervaring in de behandeling van rug-, nek- en gewrichtsklachten onderscheidt Dr. Vandervennet zich als een expert op het gebied van pijngeneeskunde. Hij zoekt steeds naar de oorzaak van de pijn en maakt gebruik van geavanceerde en innovatieve technieken om deze oorzaak effectief te behandelen. In nauwe samenwerking met een breed multidisciplinair netwerk van topspecialisten wordt voor elke patiënt een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld, gericht op langdurige pijnverlichting en verbetering van de levenskwaliteit.
Dr. Kathleen Van Aken
Leefstijl als medicijn: van reactieve naar proactieve geneeskunde
Een kwart van de Belgische bevolking lijdt aan één of meer chronische aandoeningen, samen vertegenwoordigen ze meer dan 70% van de totale gezondheidsuitgaven. 70 tot 90% van deze ‘welvaartsziekten’ is direct of indirect toe te schrijven aan leefstijl, waardoor meer dan de helft van de huidige ziektelast te voorkomen is door andere leefstijlkeuzes. Toch zien we dat nauwelijks weerspiegeld in richtlijnen of medische protocollen. Wij zijn als artsen opgeleid om vooral reactief te handelen na een diagnose en hebben daar een gepaste toolbox voor, van medicatie tot hoogtechnologische interventie. De wereldwijde overvloed van chronische aandoeningen dwingt ons echter tot een andere aanpak met vroeger ingrijpen in het sluimerend proces en meer nadruk op preventie. Een ander denkkader binnen de geneeskunde is dan ook hoognodig: van reactieve naar proactieve zorg
Maar zijn we hier als patiënt, als arts, als academisch instituut, als beleidsmakers, als maatschappij ook klaar voor?
- Dr. Kathleen Van Aken heeft meer dan 25 jaar ervaring als huisarts en ontwikkelde in die tijd een bijzondere interesse voor de rol van voeding en leefstijl in zowel ziekte als gezondheid. Dit bracht haar tot diverse opleidingen, nationaal en internationaal, klinische psycho-neuro-immunologie, functional medicine en uiteindelijk tot leefstijlgeneeskunde, waarvoor ze gecertificeerd is door de European Lifestyle Medicine Organisation (ELMO). Sinds enkele jaren heeft ze haar focus in de dagelijkse praktijkvoering verlegd naar preventie en leefstijlgeneeskunde en runt ze een praktijk waar ze mensen met chronische aandoeningen begeleidt naar een betere leefstijl in de aanpak van hun klachten.
Klin. Biol. Wencel Top
Het darmmicrobioom: van wetenschappelijk onderzoek naar de klinische praktijk
- Het darmmicrobioom staat intussen al enkele jaren hoog op de wetenschappelijke agenda als mogelijk aanknopingspunt in het ontstaan en de evolutie van verschillende chronische aandoeningen. De tijd om deze wetenschappelijke inzichten naar een klinisch bruikbaar diagnostisch middel te vertalen, is stilaan aangebroken. Toch blijven er nog veel vragen en beperkingen. In deze lezing legt Wencel de strategie en de wetenschappelijke basis uit die Fidlab gevolgd heeft om de Gut Check test te ontwikkelen. Daarnaast zal hij ook dieper ingaan op het gebruik van de test in de klinische praktijk: wanneer is de test zinvol, welke resultaten mag u verwachten en hoe kan u deze informatie vertalen naar een zinvol advies voor de patiënt.
- Wencel Top studeerde in 1998 af als klinisch bioloog aan de Faculteit voor Geneeskunde in Leuven. Sinds 2010 is hij actief bij de laboratoriumgroep Medisch Labo Medina waar hij in 2016 na zijn rol als Medisch Directeur de drijvende kracht achter de oprichting van Fidlab was. Fidlab is een diagnostisch platform dat mensen helpt motiveren om de leefstijl met de juiste inzichten te optimaliseren. Wencel is gepassioneerd door gezondheid. Zijn wetenschappelijke kennis deelt hij niet alleen graag met artsen en therapeuten. Via sociale media en podcasts maakt hij ook het bredere publiek meer bewust van de noodzaak om in gezondheid te investeren.
Dr. Luc Colemont
"Kennis delen kan levens redden"
Dr. Colemont sluit de namiddag af. Dit congres is een uniek platform voor het delen van expertise en de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van leefstijlgeneeskunde. De ideale gelegenheid om netwerken te versterken en krachten te bundelen in onze gezamenlijke missie om preventie en een gezonde leefstijl te promoten.
- Dr. Luc Colemont behaalde zijn diploma geneeskunde in 1982 aan de Universiteit Antwerpen. Hij was meer dan 28 jaar maagdarmspecialist in het GZA Sint-Vincentiusziekenhuis te Antwerpen. Sedert 1 januari 2016 is hij fulltime werkzaam als “Managing Director” van de vzw Stop Darmkanker, waarvan hij mede-oprichter was in februari 2010. Hij focust zich vooral op informatie en voorlichting over darmkanker naar het brede publiek en zorgverleners. Sociale media spelen hierin ook een belangrijke rol. Hij is een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland (sedert begin 2016 méér dan 700 lezingen). Hij is auteur van meerdere boeken. Eind vorig jaar verscheen “De Grote Boodschap: hoe we samen darmkanker de wereld uit helpen”.