Ervaar je de jaarlijkse herfstdip weer, met terugkerende spier- of gewrichtspijn? Naarmate de dagen korter worden, neemt ook onze vitamine D vaak af. Door de symptomen van een tekort tijdig te herkennen, kun je effectief ingrijpen en klachten verminderen.
In dit artikel begeleiden we je door de belangrijkste signalen.
Vitamine D-tekort: symptomen
Een tekort aan vitamine D kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Het grootste risico is verzwakte botten, wat bij kinderen groeiproblemen, slappe spieren, of scheefgroeiende botten kan veroorzaken. Bij volwassenen, vooral ouderen, vergroot een tekort de kans op botbreuken en spierpijn, vooral in de benen en heupen.
Ook je immuunsysteem functioneert minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Hoewel dit nog niet volledig bewezen is, tonen onderzoeken aan dat een tekort mogelijk samenhangt met ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, en bepaalde vormen van kanker, Daarnaast kan een tekort bijdragen aan vermoeidheid en minder energie.
Een tekort aan vitamine D kan mogelijks heel wat klachten geven:
Zwakkere botten
Rugpijn
Lusteloosheid
Neerslachtigheid
Pijnlijke gewrichten
Spierpijn, -krampen of -trillingen
Tandproblemen zoals bloedend tandvlees en cariës
Verminderd immuunsysteem
Vermoeidheid
Vertraagde groei en motorische ontwikkeling bij kinderen
Waarom hebben we vitamine D nodig
Vitamine D is belangrijk voor meerdere functies in het lichaam. Het ondersteunt sterke botten en tanden door calcium, fosfaat en magnesium beter op te nemen, bevordert een goede spierfunctie en draagt bij aan een optimaal werkend immuunsysteem.
Daarnaast helpt het bij het behoud van een gezonde celgroei en ondersteunt het het hart- en vaatstelsel. Vitamine D speelt ook een cruciale rol in de werking van de nieren en de bijschildklier, wat essentieel is voor de algehele gezondheid en het voorkomen van acute of chronische ziekten.
Hoeveel vitamine D heb je dagelijks nodig
In januari 2016 leverde de Hoge Gezondheidsraad (WHO) een advies over vitamine D suppletie: voor een volwassene 10 mcg/d (400 IU), mag opgetrokken worden tot 15 mcg/d bij risico op osteoporose en 20 mcg/d bij zwangerschap of borstvoeding.
Deze aanbeveling werd in de meeste landen, waaronder ook in België in 2021 aangepast na de COVID-epidemie, waarbij een dagelijkse inname van minstens 20 mcg/d (800 IU) standaard werd aanbevolen.
Vitamine D-tekort aanpakken
Ken jij je vitamine D-status? Er zijn verschillende manieren om je vitamine D-waarden op peil te brengen.
- Begrijp je huidige vitamine D-niveau: je vitamine D-status kan eenvoudig worden bepaald met een bloedtest. Voor deze test kun je terecht bij je huisarts, die de bloedwaarden kan analyseren en indien nodig een gepaste behandeling kan adviseren. Het bloedonderzoek van Fidlab meet ook je vitamine D-gehalte. We raden aan je vitamine D 1 x per jaar te laten bepalen.
- Ga regelmatig naar buiten: zonlicht helpt je lichaam om vitamine D aan te maken. Probeer elke dag tussen mei en oktober minstens 15 minuten buiten te zijn met een onbedekte huid, zoals je gezicht en handen. Tijdens de andere maanden staat de zon niet voldoende hoog voor een goede vitamine D-synthese. Let wel op tijdens de zomermaanden en smeer je goed in, want langdurig blootstellen aan de zon zonder bescherming is schadelijk. Kies voor een zonnecrème met SPF 30 of hoger en zonder schadelijke chemicaliën. Controleer de ingrediëntenlijst: natuurlijke zonnecrèmes bevatten vaak zinkoxide als actief ingrediënt, terwijl niet-natuurlijke zonnecrèmes chemicaliën zoals oxybenzone of octinoxate kunnen bevatten.
- Gebruik vitamine D-supplementen: in de winter of als je weinig buiten komt, kan suppletie uitkomst bieden. Vitamine D is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, smelttabletten, en druppels. Onderzoek heeft uitgewezen dat dagelijkse hoeveelheden de voorkeur hebben boven wekelijkse of maandelijkse dosissen.
Fidlab is de naam van het medisch labo gespecialiseerd in preventie en leefstijlgeneeskunde en is een divisie van Medisch labo Medina en Centrum voor Medische Analyse.