Inhoud

Het is geen geheim: chronische longaandoeningen, hart- en vaatziekten en ook onze geestelijke gezondheid worden beïnvloed door de luchtvervuiling. Dat was onder meer te lezen in 2 studies uitgevoerd door de Onafhankelijk Ziekenfondsen en KU Leuven (‘Vervuilde lucht triggert burn-out en depressie. Daarin werd het verband tussen luchtvervuiling en de arbeidsongeschiktheid door mentale aandoeningen onderzocht.

In de studie werd niet alleen de arbeidsongeschiktheid onderzocht, maar er werd ook gekeken naar het verband tussen luchtvervuiling en de impact op de gezondheidszorg bij volwassenen met chronische aandoeningen zoals hypertensie of depressie. De resultaten verbazen niet.

Ontstekingsreacties

Een ontstekingsreactie van het immuunsysteem is de gemeenschappelijke basis voor zowel korte- als langetermijnreacties. Een ontstekingsreactie of inflammatie is de vriend en de vijand tegelijk. Evolutionair gezien is het een vriend, want het maakt deel uit van onze natuurlijke afweerrespons. Het stopt niet vanzelf, maar is een actief proces.

Door de leefomstandigheden is inflammatie intussen een vijand. Bij chronische inflammatie loopt het namelijk fout. Het proces stopt helemaal niet, waardoor ontstekingen blijven circuleren in het liggen en elke keer opnieuw het uitgeputte immuunsysteem triggeren.

Talrijke studies leren ons intussen dat deze ongecontroleerde inflammatoire reacties hoogst waarschijnlijk mee de oorzaak zijn van de meeste chronische ziektebeelden. Ook luchtvervuiling hoort bij die categorie van omgevingsfactoren die we niet meer kunnen ontlopen. Denk maar aan de PFOS-kwestie.

Oorzaak: onze geïndustrialiseerde maatschappij?

Uiteraard zijn milieu en omgeving vaak geciteerde voorbeelden. Toch is onze leefstijl zelf ook verantwoordelijk. Dit is intussen een wetenschappelijk feit. Nochtans zijn voedings- en bewegingsadviezen, slaap- en stressmanagement nauwelijks terug te vinden in de behandelwijzen van chronische aandoeningen.

Hoeveel van de chronische ziektebeelden zouden voorkomen of ten minste beperkt kunnen worden door meer te focussen op de impact van leefstijl op gezondheid, en op een groter bewustzijn voor onze leefomgeving? Het zet aan tot nadenken.

Ieders verantwoordelijkheid

De uitdagingen zijn nooit groter geweest en we kunnen het stijgend aantal chronische aandoeningen niet langer blijven negeren. Werk aan de winkel dus. Overheden moeten de bevolking goed informeren en meer zorgen dragen voor onze leefomgeving. Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij elk individu om zelf meer gezonde levensstijlkeuzes te maken.

Fidlab helpt je helpen om de impact van chronische ontstekingen op het lichaam in kaart te brengen en de belangrijkste lichaamssystemen te evalueren. Meer weten? Je leest het hier.

Referenties

  • Kortstondige blootstelling aan omgevingsluchtverontreiniging en arbeidsongeschiktheid en zorggebruik: wetenschappelijke synthese. Uitgave van de Onafhankelijke ziekenfondsen, september 2021
  • Robert K. Naviaux.Perspective: Cell danger response Biology-The new science that connects environmental health with mitochondria and the rising tide of chronic illness. Mitochondrion. 2020 Mar;51, 40-45
  • David Furman et al. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nature Medicine; dec 2019; 25,1822-1832
  • Anne M. Minihane et al. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015 Oct 14; 114(7):999-101